Tidigare veckor i vår ”Kom igång med löpning”-serie har vi pratat om hur viktigt det är att förbereda kroppen innan du börjar löpträna. Vi har även delat med oss av träningsupplägg för din löpträning.
Utrustning för löpning – det är vad det här inlägget kommer handla om. Rätt utrustning för din löpning är förmodligen viktigare än vad du tror. Den utrustning du väljer för din löpning påverkar hur du kan träna. Självklart går det att springa i vilka skor som helst, men de behöver vara anpassade för målet med din löpning och hur du springer. Detta för att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning samtidigt som risken för att drabbas av vissa typer av skador minskar. Vilken utrustning är det då som du behöver? Och varför?
Välj bra skor
Rätt skor för just dig och dina mål samt förutsättningar. Framför allt tycker vi att du ska börja med att fundera på hur långt och hur ofta ska du löpträna? Vilka underlag har du tänk att springa på och kommer du att springa några lopp? Utifrån detta gäller det sedan att välja en sko som är anpassad för det som du ska göra och hur tränad din kropp är. Ett exempel, flera och fler väljer av olika skäl att börja springa i olika minmalistiska skor t.e.x New balance Minimus Road, Merrell Barefoot trail Glove m.fl. Tanken med dessa skor är att du ska ha möjlighet att springa så naturligt som möjligt samtidigt som du får en nära kontakt med underlaget. Visst är tanken med dessa skor klockren, men den bygger på att du har en kropp och teknik som är väl förberedd för att springa på det här sättet. Därför är dessa skor inte det bästa alternativet för alla. Om vi istället går till den motsatta skon hamnar vi på en sko som är väl uppbyggd och som kanske till och med har extra stöd för pronation eller supination. Dessa skor har också ett tydligt syfte, de ska ge dig extra bra stöd när du springer.
Den självklara frågan: Ska jag verkligen köpa skor som ger mig stöd för att jag inte har en kropp som kan ge de stödet? I vår värld är svaret rätt enkelt. Sträva efter naturliga rörelser och skapa en kropp som håller för olika typer av aktiviteter. För att klara det krävs det tid och tålamod. Det gäller att bygga upp din kropp för den sortens löpning som du vill träna samtidigt som det gäller att anpassa ditt skoval efter hur tränad din kropp är och målet med just din löpträning. Ett tips som vi använder själva är att ha flera olika löpskor med olika syften för att ge fötterna och träningen variation. Då ger du även kroppen olika förutsättningar för att bli starkare.
Välj rätt kläder
När vi nu kommer till kläder så är tipset att återgå till dig själv, framför allt när det gäller hur enkelt du svettas/fryser och vilka material som din kropp trivs med. Till det lägger du sedan till lätta plagg som inte drar åt sig fukt.
Grundregler för dina kläder:
– Strumpor som inte är gjorda av bomull. Kompresionsstrumpor kan vara en bra idé om ska springa längre sträckor och/eller har problem med cirkulation i underbenen.
– Underkläder som inte är av bomull.
– Löpartights som gärna har reflex och ficka.
– Kortärmad t-shirt i något funktionsmaterial eller marinoull (beroende på väder).
– Långärmad vindjacka eller tunn ”löptröja” som påminner om en underställströja i t.ex. Polyester.
– Mössa och vantar i lätta material som inte drar åt sig fukt samt reflexväst om du tränar sent på kvällarna.
Tillbehör/Teknik
Avslutningsvis till en av de saker som vi tror att alla behöver för att förbättra sin löpning. Sedan kan nivåerna på dessa ligga väldigt olika. För endel räcker det med att ha en enkel klocka på armen som bara visar tiden, andra vill ha en app i mobilen (t.ex runkeeper) som både mäter tid, distans, tempo och en tredje vill ha en pulsklocka. Vårt bästa tips här är att använda sig av någon form av ”gadget” för att ha möjlighet att mäta och dokumentera din träning. Detta för du får veta om du tränar rätt mot de mål du har satt upp. Samtidigt som det är enklare att gå tillbaka och se varför eventuella resultat har uteblivit.
Om ett av dina mål är att springa ett särskilt lopp skulle vi minst satsa på en digitalklocka med möjlighet till tidtagning eller en mobilapp med liknande funktioner. Är du intresserad av att höja ribban ytterligare dvs. du ska springa ett visst lopp på en viss tid eller du ska förbättra dig på ett lopp som du har sprungit tidigare; då är det ett måste med en enkel pulsklocka. Detta för att du vet om du tränar rätt när du tränar. Sedan om just din klocka behöver ha en GPS-mätare, footpod eller inte beror helt klart på hur mycket information/feedback du vill ha under och efter dina träningspass. Samt hur mycket pengar du är beredd på att spendera.
Oavsett vad du väljer – kom ihåg att du blir ENDAST bra på det du tränar. Din träning måste avspegla ditt mål!