Slipp skador i överkroppen

Vet inte hur många racketidrottare och kontorsarbetare jag träffat under åren, men båda dessa kategorier har ofta haft en sak gemensamt, Överbelastningsskador i överkroppen.

Min erfarenhet från kontorsarbetarnas skadesynvinkel kan snabbt sammanfattas med, monoton och dålig arbetsposition kombination med nedsatt rörlighet i bröstryggen och axlarna samt avsaknad av skulderbladskontroll/bröstryggs styrka.
I stor sett ser racketsportarnas problematik lika dan ut om vi byter ut den monotona arbetspositionen mot monotona slagrörelser och lägger till ensidigt arbete.

Vilka förändringar kan du som tillhör någon av dessa kategorier göra för att minska risken för att drabbas av överbelastningsskador i överkroppen?

1. Lägg in flera olika övningar i din träning som innefattar horisontella och vertikal drag, t.ex. roddövningar och chinsvarianter.
2. Inte träna bröst i större utsträckning än baksida axlar/övre delen av ryggen.
3. Lägga till rörlighetsövningar för bröstmusklerna, hela rotatorcuffen.
4. Träna styrka för både höger och vänster kroppshalva.
5. Våga testa nya övningar som har inslag av vertikala och horisontella drag
6. Regelbundet träna coreövningar både från liggande och stående position

För att förtydliga detta och för att ge några bra övningsexempel visas två videoklipp nedan med Chins 45° i en Smithmaskin och en ovanlig Roddövning med hjälp av redskapet TRX .