Mot friskare höfter!

Dags att starta det här träningsåret med inspiration med den grymma kvinnan, Pernilla.
Vi började jobba med hennes höfter i våras, efter smärta i flera år. I första fasen var det mycket enkla rörlighetsövningar i kombination med olika behandlingar på bänken (långt ifrån mysbehandlingar på typ sturebadet) för att skapa flöde och cirkulation i ländrygg, skinka, ljumskar, framsida/baksida lår och den magiska ”fickan” vid höften.

I fas två gick vi över till mer rörlighetsövningar, kortare å färre behandlingar och fler övningar som kombinerar styrka och rörlighet. Det märktes även här att hon själv tyckte det var roligare att genomföra sina ”läxor” när det blev fler och fler rörelser som kombinerar olika färdigheter. Samtidigt som utmaningen var mkt större.

I fas 3 där vi är nu fortsätter vi med övningar som den här i filmen (utfall med lateralflex), där vi kombinerar styrka och rörlighet i olika riktningar och vinklar samtidigt som behandlingar läggs in allt eftersom när det behövs.

Den nästan dagliga Smärtan i höften har sedan slutet av fas 1 nästan helt försvunnit. Vi har hittat några rörlighetsövningar som i stort sätt genomförs dagligen för fortsätta att få höften att må bra!

Övningen, Utfall med lateralflex är som videon visar, två olika sorters utfall med vardera ben. Ett bakåt och ett framåt samtidigt som motsatt arm används för att sidoböja (lateralflex) kroppen. De olika rörelserna i övningen gör så att kroppen tvingas träna på några av de viktiga höftrörelserna som bör klaras av.

Som säkert många av er redan förstår så är ofta höftproblem INGEN ”kvickfix” och det finns inte ett sätt att få allas höfter att bli smärtfria. Musklerna kring höften och deras funktioner för övriga delar av kroppen är otroligt komplexa i kombination med att alla människor fungerar olika. Därför tror jag att det krävs ”tänk utanför boxen” och mycket kommunikation med personen i fråga för att komma till rätta med just den personens problematik. det gäller även att ta hänsyn till vad vid den här personen kunna göra med sina höfet, är det löpning, tennis, slippa smärta i vardagen eller?

En STOR eloge till dig Pernilla, du har haft enormt tålamod, ger tydlig feedback, tar till dig och följer verkligen planen. Då blir det bra grejer!!!

#procedosplatform9#träning #mobility #strength #plattform9#variation #pt #hipsdontlie #gym_videos#motivation #procedos#outsideyourcomfortzone #höft #goals#prehab #lunges

Logga in för att gilla eller kommentera.

Veckans övning:C-stretch på plattformen Procedos

Varsågoda, här kommer veckans övning,C-stretch på plattformen Procedos med min kämpe Ellinor!”C-stretch” är en bra rörlighetsövning för alla som behöver förbättra rörligheten kring höften. Särskilt om du har svårigheter med extension (utsträckning) och leteralflextion (sidoböjning) av din höft. Läs mer →

D-vitamin är riktigt bra grejer!

Säger det igen,  D-vitamin är riktigt bra grejer!  Nu bekräftas det av en ny studie, från Massachusetts General Hospital (MGH) i USA att med hjälp av D-vitamin kan vi minska risken för infektioner. Framför allt gäller det att ha ett regelbundet intag av D-vitamin om du har haft brist. Finns även flera andra studier som har bekräftat fördelen med D-vitamin.
Till att börja med är det svårt för oss som bor här att få i sig tillräckligt av d-vitamin via solen under perioden oktober-mars. Mitt tips under denna period är att verkligen se över vad ni äter,  så att ni få i er rätt mängd. D-vitamin finns i första hand i fet fisk, ägg och mejeriprodukter. När vi sedan talar om att få i sig D-vitamin från solen (UVB), gäller det verkligen att tänka till. Vi producerar själva D-vitamin i huden när vi exponeras för solen.
DSC_1952
För att få i sig rätt mängd via solen krävs det är att du är i stark sol 15-30 min med bar hud. Ju större hudyta som får sol på sig desto, desto mer D-vitaminsyntes.  Stark sol här menas, mitt på dagen under perioden maj-aug. Sen måste vi även vara medvetna om att vi människor är olika, även här. Individer med mörkare pigment behöver vara i solen längre tid än andra (5–10 gånger längre tid i solen). Om en person med ljust pigment solar (15-20 min) tills huden börjar rodna, bildas minst 250 mikrogram (=10 000 IE; 10 mikrogram=400 IE) D-vitamin. En annan sak som är bra att känna till är att, vår förmåga att bilda D-vitamin avtar med åldern. Det här är en av anledningarna till varför äldre människor är särskilt utsatta för D-vitaminbrist
I och med att vi inte får tillräckligt med sol här under stora delar av året, är det här en av få situationer som jag tycker att tillskott kan vara en bra idé. När ni väljer dessa, ta med oljekapslar (bäst upptag) och den absolut minsta dosen jag skulle ta är 800 E/dag under perioderna när vi inte får tillräckligt med sol på oss.

Veckans övning: 3D-träning, enbens squat med reach

Här kommer lite träningsinspiration inför helgen med min kämpe Emma! 3D- träning i form av enbens squat med reach ! Ett bra alternativ till benövning för alla som vill ha Läs mer →

Veckans övning: Utfall med 3 olika djup

Här kommer lite ny träningsinspiration med vår kämpe Ulrika, övningen heter Utfall med 3 olika djup.
Ett nytt alternativ till vanliga utfall som kan göras vart som helst eftersom ni inte behöver någon utrustning. Med andra ord, perfekt övning att köra under semestern! Läs mer →