Bästa kosten före och efter träning

När du tränar gäller det att kroppen får i sig näring för att inte brytas ner. Kosten påverkar våra träningsresultat. Många som tränar missar vikten av att involvera kosten som en del av träningen. Vi på Tailored Training SR har valt att berätta vilken typ av kost som är bäst före och efter din träning.

Före träning
Exakt hur du ska äta före och efter din träning beror i första hand på dina mål.
Om vi börjar med att utgå från ett exempel: Du har ett stillasittande jobb. Du tränar för att må bra (2-3 träningspass/vecka) samtidigt vill du bli lite starkare och ha energi en hel dag.

Om din situation liknar exemplet ovan är det i första hand viktigt att du äter lagom nära inpå din träning och att du blir behagligt mätt. Exakt hur nära inpå din träning du äter varierar för varje individ. Det viktigaste är dock att du äter något innan du påbörjar din träning.

Exakt vad du ska äta innan och efter din träning? Innan din träning (innan middagen) utifrån exemplet ovan skulle vi i första hand rekommendera att du äter både protein och en liten mängd kolhydrater. Exempel på kost är Keso samt ett äpple. Din kropp behöver energi för att orka med träningen.

Efter träning
När du tränat klart behöver du också få i dig mat. Lämpligen både protein, fett och kolhydrater. Och nu pratar vi inte om något lass med pasta och en liten klick köttfärsås på toppen. I ställer kan en bra middag efter träningen vara 1,5-2 stycken laxfiléer tillsammans med fetaostsås, ugnsstekt broccoli och sparris samt mineralvatten. Den här middagen ska helst intas inom 90 min efter din träning.

Vätskeintaget behöver vara konstant under dagen. När du är törstig är det ofta en indikation på att du druckit för lite, kroppen behöver mer vätska. Se därför till att du dricker lagom mycket under dagen, så att du inte kommer törstig till ditt träningspass.