Hitta din motivation

Får ofta frågan från klienter, vänner m.fl. Hur orkar du träna så mycket och ofta? Svaret är rätt enkelt, älskar att träna! Nu tänker ni säkert, vadå du kan inte alltid tycka att det är roligt!? Självklart fungerar jag som många andra, det är inte alltid roligt att träna. Men 9/10 pass är det faktiskt det.

Grunden till detta är några få saker,

• Träning är min energiboost som får mig att känna glädje och har varit det de senaste 20 åren, det tillhör min vardag.

• All min träning är uppbyggd av olika sorters mål och har en planering.

Framför allt är det få saker som kan mäta sig med känslan efter ett bra träningspass, kroppen är inte alltid den piggaste direkt efter, men efter bara ett kort tag kommer en fantastiskt skön känsla av lugn, tillfredställelse och pigghet.

Den andra delen med mina målsättningar är minst lika viktig. Tror inte att det går att komma särskilt långt med sin träning om du inte vet varför du tränar och vad du vill med din träning! Självklart är det även viktigt att du har klart för dig vad själva träningspassen i sig ska innehålla när väl tränar. I mitt fall, innefattar detta ett nytt träningsupplägg som byts var 8e vecka, minst ett långsiktigt mål (3-6 månader) och en veckoplan med antalet träningspass/vilodagar.

Kombinationen av dessa två är min nyckel för att bibehålla min motivation.
Mitt tips till alla som tränar (oavsett träningsform):

1. Sätt upp 1-3 st. mål med din träning. Gärna minst ett som är mätbart, t.ex. jag ska förbättra tiden på min löprunda med 1 min inom 2 månader.

2. Kombinera långsiktiga och kortsiktiga mål, ett exempel på ett kortsiktigt mål kan t.ex. vara, nästa vecka ska jag träna 3 gånger innan veckan är slut.

3. Låt dina mål i första hand utgå från dina förmågor och inte vara beroende av andras.

Som sagt, att hitta motivation behöver inte vara jätte svårt. Det gäller bara att hitta MÅLET MED JUST DIN TRÄNING!