Kom igång med löpning – Del 1

Nu är våren på ingång och allt fler tar sig ut för att löpträna. Problemet är dock att många går ut för hårt och snabbt. Hur fungerar det då? Är det bara att gå ut och springa sedan är man igång med löpträningen? Svaret på detta är både ja, och nej. Låt oss förklara varför.

Kom igång med löpning
För att komma igång med löpning är det viktigt att din kropp är föreberedd. När du plötsligt går ut och springer utan att kroppen fått förbereda sig finns det en stor risk att du skadar dig. Hur kan du då börja lagom och rätt? Börja med att förbered kroppen för att orka springa. Detta gör du genom att träna löpstyrka, rörlighet och enklare konditionspass (detta beror på hur just ditt utgångsläge ser ut).

Muskler som ger dig löpstyrka
– Rumpan
– Låren: Framsida, baksida och insida
– Vaderna
– Musklerna på framsidan av dina underbenen
– Yttre/inre sneda bukmuskeln, raka bukmuskeln, tvärgående bukmuskeln
– Quadratus lumborum – muskel i ”ländryggen”
– Höft- och ländmusklen (Iliopsoas)

En bra övning för rumpan


Höftlyft på matta med kudde mellan knäna. Du behöver träna upp rumpans muskler för att skapa stabilitet i både höft- och knäled när du springer.

Utförande: Lägg dig på rygg på en matta eller en filt. Placera dina händer ut med sidorna av kroppen och dina fötter i golvet. Sätt sedan en hård kudde eller filt mellan dina knän. Starta sedan rörelsen med att böja dina knän och lyfta upp din höft mot taket, när höften är uppe spänn till dina skinkor och tryck ihop dina knän mot kudden, stanna nu kvar i det övre läget och räkna till 2. Återgå sedan till startläget, vänd rörelsen i det nedre läget strax innan rumpan nuddar marken.Under hela rörelsen ska ryggen, magen och benen aktiveras.