5 myter om träning

Punktförbränna fett
”Om jag enbart tränar exempelvis magen, kan jag då punktförbränna fett?”
– Nej, tyvärr så fungerar inte vår ”fettförbränning” på det sättet. När du blir av med fettmassa på kroppen, så kan du inte välja att det endast ska ske på magen. Det kommer att ske över hela kroppen där det finns fett.

Kvinnor blir grova och bulliga av styrketräning
”Om jag som kvinna styrketränar kommer jag bli grov och stor.”
– Nej. Varför? Dels så blir du inte grov och stor över en natt oavsett om du är man eller kvinna, det tar långt tid att bygga upp muskler över hela kroppen. Det är även så att kvinnor inte har lika stor andel muskelmassa på kroppen som män. Samtidigt som kvinnor inte har samma hormonsvar som män, vilket påverkar hur snabbt vi kan bygga muskler. Alla kvinnor som tränar regelbunden styrketräning blir starkare, vilket kan vara en fördel både rent allmänt för välbefinnandet och för att öka muskelmassa. Styrketräningen är även en bra träningsform för alla som vill förebygga olika skador  i kroppen. Självklart blir kvinnor starkare om de styrketränar, men den ”grova och bulliga” volymen är något som är väldigt svårt att uppnå som kvinna. Läs mer här om hur ”kvinnor räds gymmet helt i onödan”. Styrekträning för kvinnor är bra.

Varierad träning
”Om jag konditionstränar kan jag inte styrketräna.”
– Nej, det stämmer. Det beror dock på vad ditt mål med konditions- och styrketräningen är. Styrke- och konditionsträning står nästan i ett motsatt förhållande till varandra p.g.a. dess olika påverkan på våra muskelceller m.m. Detta innebär att du inte kan ha muskelmassa som en kroppsbyggare och vara lika bra konditionstränad som exempelvis Charlotte Kalla. Däremot kan du givetvis kombinera styrketräning och konditionsträning, dvs. träna kombinationsträning. Kombinationsträning handlar om att hitta en optimal balans mellan uthållighet och styrka i förhållande till det mål du har när du tränar.

Promenad innan frukost för fettförbränning
”Om jag promenerar innan frukost förbränner jag fett.”
– Nja… Grunden till den här myten ligger i att vid låg intensitet förbrukar kroppen i första hand fett som energi. Samtidigt som om du inte har ätit något så har kroppen varit i fasta under natten, vilket betyder att kroppen kommer att använda fettet som energikälla. Om du förbrukar mer fett under själva träningen, kommer kroppen sedan resten av dagen att förbruka mer kolhydrater. Är du i första hand ute efter att bli av med fettmassa på kroppen så skulle vi inte rekommendera promenader innan frukost som den effektivaste metoden. Istället skulle en bättre metod för detta vara att kombinera tung styrketräning med löpträning i intervallform. Dessutom ska du i första hand lägga fokus på din totala energiförbrukning vs energiintag under en hel dag.

Stretching är onödigt
”Om jag har tränat behöver jag inte stetcha efteråt. Det hjälper inte mot varken skador eller träningsvärk.”
– Här är en vanlig missuppfattning. Regelbunden stretching och rörlighetsträning blir vi rörligare av. Stela muskler och begränsad rörlighet kan på sikt leda till skador i och med att en viss muskel inte kan utföra det den ska, vilket gör så att en annan muskel försöker kompensera detta. Dock gäller det att välja en stretchingmetod utifrån vilket syfte du har. Överlag skulle vi rekommendera att du väljer dynamisk stretching eller metoden KAT/PNF om du vill bli rörligare. Det är även klokt att undvika statiskt stretching precis innan du ska träna idrottsformer som har explosiva inslag eller ska genomföra maxlyft.

Det finns inget vetenskapligt samband mellan minskad träningsverk och stretching, däremot finns det en subjektiv uppfattning hos både motionärer och idrottare om att de upplever mindre träninsgvärk när det ha stretchat. Så med andra ord, stretcha och använd rörlighetsträning som en del av din träning för att du ska göra det så enkelt som möjligt för kroppen att dra nytt av den träning som du gör!