D-vitamin är riktigt bra grejer!

Säger det igen,  D-vitamin är riktigt bra grejer!  Nu bekräftas det av en ny studie, från Massachusetts General Hospital (MGH) i USA att med hjälp av D-vitamin kan vi minska risken för infektioner. Framför allt gäller det att ha ett regelbundet intag av D-vitamin om du har haft brist. Finns även flera andra studier som har bekräftat fördelen med D-vitamin.
Till att börja med är det svårt för oss som bor här att få i sig tillräckligt av d-vitamin via solen under perioden oktober-mars. Mitt tips under denna period är att verkligen se över vad ni äter,  så att ni få i er rätt mängd. D-vitamin finns i första hand i fet fisk, ägg och mejeriprodukter. När vi sedan talar om att få i sig D-vitamin från solen (UVB), gäller det verkligen att tänka till. Vi producerar själva D-vitamin i huden när vi exponeras för solen.
DSC_1952
För att få i sig rätt mängd via solen krävs det är att du är i stark sol 15-30 min med bar hud. Ju större hudyta som får sol på sig desto, desto mer D-vitaminsyntes.  Stark sol här menas, mitt på dagen under perioden maj-aug. Sen måste vi även vara medvetna om att vi människor är olika, även här. Individer med mörkare pigment behöver vara i solen längre tid än andra (5–10 gånger längre tid i solen). Om en person med ljust pigment solar (15-20 min) tills huden börjar rodna, bildas minst 250 mikrogram (=10 000 IE; 10 mikrogram=400 IE) D-vitamin. En annan sak som är bra att känna till är att, vår förmåga att bilda D-vitamin avtar med åldern. Det här är en av anledningarna till varför äldre människor är särskilt utsatta för D-vitaminbrist
I och med att vi inte får tillräckligt med sol här under stora delar av året, är det här en av få situationer som jag tycker att tillskott kan vara en bra idé. När ni väljer dessa, ta med oljekapslar (bäst upptag) och den absolut minsta dosen jag skulle ta är 800 E/dag under perioderna när vi inte får tillräckligt med sol på oss.